wrapper

Pengumuman

S I A R A N   M E D I A

28 JULAI 2020

 

ALHAMDULILLAH! AYASOFYA KEMBALI SEMULA SEBAGAI MASJID


Wadah Pencerdasan Umat Malaysia WADAH setulus-tulusnya mengucapkan tahniah kepada rakyat Turki dan bersama menyambut kepulangan serta pembukaan Ayasofya sebagai Masjid.


WADAH menyokong penuh keputusan undang-undang tertinggi yang dibuat oleh mahkamah agung Turki dan bahawa keputusan itu sah menurut sejarah dan fakta.


Adalah difahami bahawa walaupun dengan pembukaan Masjid ini, kedua-dua simbol agama utama dunia akan terus dipelihara. Dimaklumkan bahawa tirai dan layar lipat akan digunakan untuk menutupi mozek, ikon, motif dan simbol Kristian Ayasofya yang banyak itu semasa jemaah Muslimin mendirikan solat, dan semua lambang-lambang ini tidak akan ditanggalkan atau ditutup secara kekal.


Kembalinya Ayasofya sebagai Masjid menandakan kemunculan dan kebangkitan Turki dengan penuh maruah dan keyakinan sebagai kekuatan baru untuk kebebasan dan kemerdekaan pada masa dunia menghadapi krisis dan peralihan geopolitik akibat kesan yang luar biasa dari pandemik Covid-19.


Peristiwa penting ini menyemarakkan harapan untuk kebangkitan sejati dan kebangunan semula Islam setelah seratus tahun menderita di bawah dominasi dan hegemoni Barat.


Kami mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan menyanjung Presiden Recep Tayib Erdogan atas kepemimpinannya, ketangkasan dan keberaniannya yang membuahkan inspirasi yang dinanti-nantikan oleh dunia Islam.Biz Bir Ümmetiz !

 

AHMAD AZAM AB RAHMAN

Presiden

 

 

 

1. WADAH menyeru agar semua pihak bertenang, elak melakukan sesuatu yang boleh memudaratkan negara, akur dengan titah YDP Agong yang tentunya membuat keputusan yang adil dan saksama mengikut maklumat yang ada.

2. WADAH dengan tegas menentang sebarang bentuk tafsiran negatif dan liar, akan titah YDP Agong untuk melantik Tan Sri Muhyiddin Yasin sebagai Perdana Menteri ke-8.

3. Dalam Pilihanraya Umum ke-14 pada 9 Mei 2018, rakyat telah memberi mandat kepada Pakatan Harapan untuk membentuk Kerajaan baharu menolak Barisan Nasional yang mengamalkan pemerintahan kleptokrasi di mana pemimpin yang rasuah, mengaut khazanah kekayaan negara untuk kepentingan diri, keluarga dan kroni tanpa berselindung.

4. Namun demikian Kerajaan Pakatan Harapan atas mandat rakyat untuk melaksanakan REFORMASI tidak dapat berjalan lancar kerana adanya gangguan dalaman dan luaran PH untuk menggagalkannya.

5. Tokoh dan pejuang REFORMASI, Anwar Ibrahim tidak berkesempatan untuk memerintah setelah 20 tahun berjuang untuk keadilan rakyat tanpa mengira kaum dan agama dengan rekod dipenjarakan sebanyak tiga kali yang memakan masa hampir 10 tahun kesemuanya sejak zaman belia.

6. WADAH berpendapat bahawa rakyat harus akur dengan titah YDP Agong untuk melantik Tan Sri Muhyiddin Yasin sebagai Perdana Menteri ke-8 dan menguji tahap penerimaannya sebagai Ketua Kerajaan di dalam Parlimen yang akan bersidang pada 9 Mac 2020 nanti. Namun demikian beliau boleh menangguhkannya pada tarikh yang difikirkan sesuai selama 6 bulan, mengikut Perlembagaan.

7. Ketokohan Tan Sri Muhyiddin sebagai pemimpin yang tegas menentang gejala rasuah menyerlah apabila beliau dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri kerana mengkritik Dato’ Seri Najib atas isu 1MDB.

8. WADAH berharap agar Tan Sri Muhyiddin mampu membentuk Kabinetnya nanti yang terdiri dari kalangan yang bersih dari terpalit dalam gejala rasuah apalagi bagi mereka yang sedang menghadapi kes Mahkamah berkenaannya.

9. Negara kita sedang menghadapi krisis ekonomi yang gawat, maka dengan pelantikan Tan Sri Muhyiddin ini, walaupun penuh kontroversi, WADAH berpendapat biarlah seluruh undang-undang sebagaimana termaktub di dalam Perlembagaan dipatuhi dengan penuh sabar dan berhikmah.

AHMAD AZAM AB RAHMAN
Presiden WADAH
1 Mac 2020

 
 
Wadah Pencerdasan Umat Malaysia WADAH merakamkan penghargaan tertinggi kepada Tun Dr Mahathir Muhammad yang telah memimpin dengan cemerlang bersama rakan-rakan parti Pakatan Harapan hingga berjaya melakukan perubahan politik tanah air yang bersejarah.

Demi meletakkan politik negara dalam keadaan stabil serta pelaksanaan terancang dan teratur pelan transisi penggantian kepimpinan negara justeru menjaminkan penerusan legasi terbaik Tun Dr Mahathir, maka disarankan penetapan tarikh peralihan kuasa kepada Perdana Menteri menunggu Dato Seri Anwar Ibrahim.

Penetapan tarikh peralihan kuasa ini peri penting demi masa depan negara, demi menunaikan janji yang telah termeterai dan sering diungkapkan, demi kestabilan politik yang kini asyik diganggu gugat anasir serta jembalang politik, demi menghormati keputusan serta pilihan rakyat dan demi kestabilan ekonomi negara berhadapan iklim ketidaktentuan global.

Anwar Ibrahim adalah Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) , iaitu rakan kongsi dalam Pakatan Harapan (PH), parti pemerintah sekarang ini. Dia adalah perunding dan pendamai dalam usaha untuk membentuk pakatan politik yang berkesan dan berjaya memenangi PRU14 pada 9 Mei 2018.

Anwar Ibrahim juga Perdana Menteri menunggu yang telah dipersetujui dalam perjanjian secara rasmi oleh Tun Dr Mahathir dan semua rakan-rakan PH serta dia diterima secara umum oleh rakyat. Tempat dan tanggungjawab Anwar Ibrahim adalah untuk berada di persada untuk memimpin negara ke arah kejayaan.

Anwar Ibrahim adalah seorang rakyat Malaysia, seorang Muslim yang komited, seorang Melayu, seorang demokrat dan dia berjuang untuk keadilan dan kebebasan bagi semua rakyat Malaysia, dan tidak ada sebarang masalah atau percanggahan dalam semua ini.

Anwar Ibrahim telah dengan konsisten sepanjang hidupnya sebagai seorang yang gigih berusaha serta berkorban untuk reformasi dan pembaharuan, memerangi rasuah, bekerja keras untuk akauntabiliti dan tadbir urus yang baik, memperjuangkan politik idealisme, menekankan pentingnya moral dan etika dalam mempertahankan demokrasi serta menegakkan keadilan yang merentas bangsa dan agama, demi untuk semua rakyat Malaysia.

Anwar Ibrahim merupakan pemimpin terbaik bagi mewarisi legasi gemilang Tun Dr Mahathir. Politik perubahan memerlukan pemimpin berwibawa melaksanakan idea dan pendekatan baru serta mengemudi dan menangani cabaran pluraliti, kepelbagaian dan kemajmukan etnik serta agama bagi memacu negara pada masa depan.

Akhirkalam, Malaysia negara kita yang tercinta, amat memerlukan politik luhur yang diterajui jiwa-jiwa besar, berwawasan dan berlapang dada. Kepimpinan unik ini ada pada sosok gandingan padu Tun Dr Mahathir dan Dato Seri Anwar Ibrahim yang berupaya mengetepikan sentimen, mudah memaafkan dan setia dalam mengutamakan matlamat lebih tinggi iaitu Malaysia yang berjaya.

AHMAD AZAM AB RAHMAN
Presiden
20 Feb 2020
 
 
 
 
 

Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (Wadah) melahirkan rasa sedih dan kecewa atas insiden yang berlaku di Kuil Seafield Seri Mahamariaman USJ 25 baru-baru ini. Insiden yang berlaku ini adalah sangat merugikan semua pihak atas tindakan yang kurang waras oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.

Wadah berpandangan tindakan melulu seperti ini tidak menguntungkan mana-mana pihak walhal ianya boleh diatasi dengan peruntukan undang-undang sedia ada dan meja rundingan yang boleh memberi impak positif kepada pihak-pihak terbabit.

Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH) menzahirkan sembah dukacita atas perletakan jawatan DYMM Tuanku Sultan Muhammad V sebagai Yang Di Pertuan Agong ke XV.

Kami pimpinan WADAH dan seluruh rakyat menjunjung rasa dukacita atas perkara di atas kerana ianya merupakan sejarah pertama kali dalam negara tercinta ini. Seluruh rakyat masih mengharap DYMM Tuanku terus bertakhta di singgahsana dan meneruskan amanah rakyat demi menaungi agama dan bangsa di bawah pemerintahan Tuanku.

Page 1 of 4

Info Wadah

Penubuhan WADAH adalah dengan hasrat untuk memperkasa umat melalui usaha meningkatkan ilmu, kecerdasan dan daya fikir mereka terutama dalam memahami agama Islam serta dalam menanggapi persoalan-persoalan penting yang dihadapi dalam masyarakat. 

Alamat Perhubungan

No 23A-2-2A, Tingkat 2 Jalan Medan Pusat Bandar 2A,  Bandar Baru Bangi, 
43650 Bandar Baru Bangi, Selangor Darul Ehsan
 
Telefon: 603-8920 2142
Faks: 603-8912 2346
E-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


 
 

 

For using special positions

Special positions is: sticky_left, stickey_right, notice, tool_bottom. You can use them for any module type. And to use, please go to Module Manager config your module to your desired postion.

You can disable by:

  • Go to Administrator » Template Manager » Your_Template » Tab: Advanced » Use special positions » select: No for all special positions
  • Go to Administrator » Module magager » Your_Module(by postion: sticky_left/stickey_right/notice/tool_bottom) » Status: Unpublish for that module

For customize module in special position

The solution is used Module Class Suffix. You can customize button, module content follow Module Class Suffix

Ex: Module Class Suffix: bg-white @bullhorn then:
- Class of buttom is 'icon-bullhorn'. If without @... the default is 'icon-pushpin'. You can find the full icons of usage at Font Awesome  
- Class of module is 'bg-white'

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Blue Green Red Radian
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family