wrapper

Pengumuman

Eidul Fitri Menjunjung Nilai Perpaduan Ummah

Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH) mengucapkan Salam Eidul Fitri al-Mubarak1440/2019 kepada seluruh umat Islam di Malaysia. Sesungguhnya perayaan ini adalah merupakan satu anugerah daripada Allah SWT kepada umat Islam seluruh dunia setelah berjuang jiwa dan raga bagi mencapai darjat Taqwa di sisiNya.

Wadah menyeru kepada seluruh umat Islam agar menjadikan sambutan Eidulftri pada kali ini sebagai titik permulaan mengembalikan semangat berkasih sayang , saling hormat menghormati dan bertoleransi demi sebuah masyarakat yang kuat dan berjaya. Inilah tujuan dan falsafah Fitrah yang dilaungkan atas asas kesatuan, menjunjung nilai murni serta perpaduan yang diperjuangkan oleh umat Islam sebelum ini. Apa gunanya kita berhari raya , saling bermaaf-maafan tetapi tidak mengamalkan semangat kesatuan sesama umat Islam dalam negara sebagaimana di anjurkan dalam Al-Quran. Firman Allah :

" Sebenarnya orang-orang yang beriman itu bersaudara maka damaikanlah diantara dua saudara kamu yang bertelingkah itu. Dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh Rahmat" - Al-Hujurat: 10

Wadah juga menyeru seluruh umat Islam menghayati sifat al-Rahman dan al-Rahim yang menjadi tunjang kekuatan umat islanm semasa menyambut Eidulfitri. Justeru kita disunatkan bertakbir,bertasbih dan bertahmid kepadaNya adalah sebagai satu manifestasi penyerahan dan ibadah yang mutlak disamping memuji Allah SWT. Sebagaimana hadith Nabi " Hiasilah hari-hari raya kamu dengan Takbir" - Riwayat Tabrani.

Wadah juga mengajak umat Islam kembali memahami Maqasid Eidulfitri iaitu mengagungkan Kebesaran Allah dan menyedarkan manusia bahawa mereka semua adalah sama iaitu hamba-Nya yang kerdil. Dalam konteks ini, sikap-sikap chauvinistik, rasis dan etnosentris sama sekali tidak konsisten bahkan berlawanan dengan maqasid di sebalik sambutan Eidulfitri. Sikap dan pendekatan seperti ini akan hanya merosakkan hubungan sesama manusia apatah lagi dalam konteks masyarakat berbilang bangsa dan kaum seperti di Malaysia. Kita perlu menolak pendekatan demikian, sebaliknya mempertahankan konsep *li ta`aarafu* yang mendokong persefahaman dan tolak ansur sesuai dengan Islam sebagai agama dakwah dengan pendekatan wasatiyyahnya.

Allahu Akbar
Allahu Akbar
Allahu Akbar
Walillahil Hamd

 

Ahmad Azam Ab Rahman
Presiden

5 Jun 2019/ 29 Ramadan 1440

 

Read 25191 times Last modified on Sunday, 03 November 2019 03:36

Info Wadah

Penubuhan WADAH adalah dengan hasrat untuk memperkasa umat melalui usaha meningkatkan ilmu, kecerdasan dan daya fikir mereka terutama dalam memahami agama Islam serta dalam menanggapi persoalan-persoalan penting yang dihadapi dalam masyarakat. 

Alamat Perhubungan

Anjung Rahmat, Pusat Dakwah dan Tarbiah Wadah,
No. 7, Lot 2996, Persiaran Makmur, Kg. Sg. Merab Luar, 
43650 Bandar Baru Bangi, Selangor Darul Ehsan
 
Telefon: 603-8920 2142/1769
Faks: 603-8922 9425
E-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (Sekretariat)/ This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (Anjung Rahmat)


 
 

 

For using special positions

Special positions is: sticky_left, stickey_right, notice, tool_bottom. You can use them for any module type. And to use, please go to Module Manager config your module to your desired postion.

You can disable by:

  • Go to Administrator » Template Manager » Your_Template » Tab: Advanced » Use special positions » select: No for all special positions
  • Go to Administrator » Module magager » Your_Module(by postion: sticky_left/stickey_right/notice/tool_bottom) » Status: Unpublish for that module

For customize module in special position

The solution is used Module Class Suffix. You can customize button, module content follow Module Class Suffix

Ex: Module Class Suffix: bg-white @bullhorn then:
- Class of buttom is 'icon-bullhorn'. If without @... the default is 'icon-pushpin'. You can find the full icons of usage at Font Awesome  
- Class of module is 'bg-white'

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Blue Green Red Radian
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family