A+ A A-

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/wadahorg/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

BELANJAWAN 2019 : HARAPAN KEMAKMURAN NEGARA

3 November 2018
 
Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (Wadah) menganggap bahawa belanjawan 2019 yang telah dibentangkan oleh Menteri Kewangan YB Lim Guan Eng semalam pencetus permulaan sebagai sebuah kerajaan baru bagi memacu pertumbuhan ekonomi dengan lebih mapan. Ini sebagai petanda komitmen kerajaan untuk menyusun kembali ekonomi agar berada atas landasan sebenar.
 
Sesungguhnya Wadah yakin bahawa dalam keadaan krisis keyakinan serta pelbagai polemik ekonomi dan penyelewengan yang berlaku, kerajaan telah berusaha dan mencari jalan untuk memperbaiki kembali ekonomi serta menyusun strategi yang lebih matang agar kemakmuran negara dikongsi oleh seluruh rakyat Malaysia. Bukan mudah untuk melangkah kembali dalam keadaan hutang negara yang sangat membimbangkan.
 
Wadah juga yakin dengan usaha kerajaan baru di bawah pimpinan YAB Perdana Menteri akan dapat menempuhi cabaran hutang negara yang meruncing. Dengan segala usaha yang dilakukan melalui penjimatan perbelanjaan, penamatan projek-projek berskala besar serta reformasi institusi akan dapat mengembalikan keyakinan rakyat dan pelabur untuk masa hadapan.
 
Wadah juga mengucapkan tahniah kepada kerajaan atas usaha dan keprihatinan dengan meningkatkan belanjawan bagi urusan hal ehwal Islam yang berjumlah 1.2 bilion bagi memastikan syiar Islam diperkasakan. Ini termasuk peruntukan untuk pusat tahfiz berdaftar, pembinaan masjid dan lain-lain. Begitu juga peningkatan perbelanjaan program-program yang melibatkan melayu dan bumiputera, peningkatan belanja pendidikan, peningkatan ekonomi bumiputra yang masih diberi keutamaan. Ini membuktikan tohmahan bahawa agama Islam dan hak melayu akan hilang selepas pertukaran kerajaan adalah meleset.
 
Justeru Wadah berharap selain daripada komitmen dan janji kerajaan baru bagi meningkatkan peruntukan pembangunan negara, apa yang lebih penting adalah sistem penyampaian, integriti dan pertanggungjawaban. Ini bagi memastikan segala bentuk ketidakadilan, penyelewengan dan rasuh dapat dihapuskan. Inilah harapan rakyat kepada kerajaan demi memastikan negara terus makmur dan sejahtera.
 
Hasri Harun
Naib Presiden
 
 
 
 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/wadahorg/public_html/templates/gk_magazine/html/com_k2/templates/default/item.php on line 136