Bicara Ramadhan bersama Dato' Dr. Siddiq Fadzil - Iftar Jamaie Ramadhan 1436H

Maqasid Al-Quran (Objektif-objektif Al-Quran)

Merupakan prinsip segala prinsip. Ia sudah lama dibicarakan oleh ulama' terdahulu. Imam al-Ghazali ada membicarakan dalam kitab Jawahirul QuranAthohirul ibnu ashur; dikenali sebagai pelopor pembicaraan maqasid al-Quran. 


Sheikh Al-Qardhawi menyenaraikan 7 maqasid al-Quran:

1. Membetulkan aqidah, mengembalikan manusia kepada faham tauhid yang semurninya.  Di dalam al-Quran, ayat-ayat tentang ke-Esaan Allah lebih banyak daripada ayat-ayat tentang kewujudan Allah. Kesalahan umat terdahulu kebanyakannya mensyirikkan Allah. Seluruh kitab-kitab Samawi membawa maksud yang sama iaitu' Tiada tuhan yang disembah selain Dia' dan ayat ini diulang-ulang.

2. Menegaskan kemuliaan insan (human dignity) dan hak-hak keinsanan (human rights); Karamah insaniah dan hak-hak keinsanan. Manusia itu punya karamah dan dimuliakan oleh Allah. Dengan menjadi manusia, dia punya hak kemanusiaan (lebih kepada darurat; sesuatu yang tidak boleh tidak- yang lebih tinggi darjatnya daripada hak). Walaubagaimanapun, manusiakan dahulu manusia itu baru boleh dituntut hak-haknya.

3. Adda'wah ila 'ibadatillahMengajak kepada pengabdian kepada Allah. Hanya insan yang menjadi sasaran dakwah kerana yang bukan insan tidak  perlu didakwah kerana ia telah mengabdikan diri pada Allah secara lahiriah/tabii. 

4. Penyucian jiwa manusia dan membina akhlak manusia. Menjadikan tazkiyah (pembersihan) suatu agenda yang penting, menjurus kepada pembersihan hati manusia. Kadang kala kita lihat orang-orang berkelulusan tinggi termasuk lulusan agama tapi mempunyai penyakit rohaniah yang tidak tertolong kerana hilangnya fokus dalam proses pembinaan manusia. 

Hanya jiwa yang murni mampu membawa tugasan imaratul ardhi; membangun dan memakmurkan bumi . Manusia yang jiwanya kotor hanya akan merosakkan bumi.

"Aku diutus untuk menyempurnakan akhlak mulia"- Misi utama Rasulullah. Ibadah-ibadah yang disyariatkan (puasa, solat dll) punya nilai-nilai akhlak dan hikmah dalam membina akhlak seorang Muslim serta memberi kekuatan melawan kemungkaran dan kejahatan. Justeru, tazkiyah dan makarimul akhlaq sesuatu yang tidak boleh dipisahkan. 

5. Pembinaan keluarga yang soleh (al-usrah as-solehah) dan mengangkat martabat / memuliakan wanita sebagai wanita. Bidang kekeluargaan ialah aspek paling terperinci yang disebut di dalam al-Quran (dari hal mahar, cerai, harta pusaka, kesetiaan dan layanan suami isteri- segalanya telah ditentukan). Tanggungjawab membentuk anak-anak terletak pada ibubapa dan bukan pada institusi pendidikan semata.

Di dalam Islam, wanita dimuliakan sebagai wanita yang tidak perlu menjadi lelaki, berbeda dengan dunia Barat. Islam membezakan dengan jelas, lelaki tidak sama dengan wanita. Tetapi dari segi kemuliaan, hak-hak dan sebagainya, wanita boleh jadi mulia tanpa menjadi seperti lelaki.

6. Pembinaan umat. Umat yang menjadi saksi kepada kemanusian seluruhnya, hadir secara bererti dan bertanggungjawab kepada manusia keseluruhnya serta membenarkan yang benar dan salahkan yang salah.

7. Seruan ke arah pembinaan kemanusiaan sejagat yang saling bekerjasama. Berbuat baik kepada seluruh bangsa manusia, walaupun mereka tidak menganut agama Islam. Jangan semua kafir diajak berkelahi. Tanggungjawab manusia termasuk membela sesama manusia atas dasar kemanusiaan.

 

Bicara Ramadhan bersama Dato' Dr. Siddiq Fadzil

Iftar Jamaie Jamaah 1436H

27 Jun 2015 bersamaan 10 Ramadhan 1436H

Dewan Besar, Kolej Dar Al-Hikmah

Read 2095 times
 • Terkini
 • Popular
 • AYUH INFAQ BERSAMA KAMI! Mahu menyumbang tetapi…
 • We are saddened by the sudden death…
 • 5 Jun 2019/ 29 Ramadan 1440 Wadah…
 • 12 Nov 2018, Bangunan JAWI - WADAH…
 • 5 November 2018, BANGI - Kunjungan Dr…
 • SUNGAI RAMAL- Bertempat di Dewan Syura Kolej…
 • PENGENALAN Pusat Infaq WADAH (PIW) telah ditubuhkan…
 • OKTOBER 2017 - Alhamdulillah, telah berlangsung dengan…
 • EID MUBARAK 1439H
 • 3 November 2018 Wadah Pencerdasan Umat Malaysia…

HUBUNGI KAMI

Sekretariat Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH)

No 23A-2-2A, Tingkat 2,

Jalan Medan Pusat Bandar 2A,

Seksyen 9, 43650 Bandar Baru Bangi

Selangor Darul Ehsan 

(Tel) 603-8920 2142 / 8920 1769
(Fax) 603-8912 2346
(E-mail) wadahpusat@gmail.com

LOKASI PEJABAT