Pendedahan dan Penyiaran Video Lucah oleh Kumpulan Datuk ‘T’

Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH) sekeras-kerasnya mengecam tindakan kumpulan Datuk T (Tan Sri Abdul Rahim Tamby Cik, Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan Datuk Shuaib Lazim) yang bertindak mendedahkan kepada umum rakaman video yang dikatakan melibatkan perlakuan seks oleh seorang pemimpin utama pembangkang dengan seorang wanita. Tindakan demikian jelas bukan sahaja berlawanan dengan undang-undang tetapi juga melanggar batas-batas yang telah ditetapkan oleh agama dan bertentangan dengan budaya masyarakat Melayu. Perbuatan mereka, yang mengakibatkan jatuhnya maruah seseorang adalah perbuatan faahisyah (perbuatan keji) yang amat ditegah oleh Islam.

WADAH berpandangan bahawa tindakan mereka mendedahkan rakaman video tersebut, adalah dibuat dengan niat jahat, bermuslihat politik, bermotif membalas dendam dan bertujuan akhir ‘membunuh’ masa depan seseorang. Dari sudut Islam, jelas sekali tindakan yang diambil oleh kumpulan bertiga ‘Datuk T’ adalah perbuatan qazaf yang dikecam keras oleh Allah s.w.t.; tindakan bersifat tuduhan tanpa bukti syar’iy itu membawa implikasi yang berat kepada status akhlak para penuduh, kesaksian mereka serta hukuman-hukuman yang sepatutnya dikenakan ke atas mereka. Pihak berkuasa diseru supaya mengambil tindakan tegas terhadap mereka yang telah membelakangi undang-undang semata-mata kerana memenuhi motif dan nafsu jahat yang tersembunyi.

Hanya berasaskan sangkaan dan tanpa sebarang pengesahan pakar, video tersebut telah dipertonton kepada ramai orang, bahkan mereka telah bertindak mengaitkan rakaman perlakuan seks tersebut dengan Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Tindakan yang diambil lebih bermaksud untuk memalukan dan meruntuhkan imej beliau serta meletaknya sebagai seorang yang ‘telah dihukum bersalah’ di mata umum - sebelum sebarang proses perundangan dilaksanakan. Kami percaya ini adalah usaha yang dirancang bagi membunuh masa depan dankarier politik beliau.

Tindakan yang diambil oleh kumpulan bertiga ‘Datuk T’ adalah antara ‘serangan’ yang menggugat budaya dan tata susila masyarakat Melayu yang dikenali sebelumnya sebagai masyarakat yang bersopan dan penuh adab, saling menghormati dan memandang tinggi harga diri dan maruah manusia. Sejak tahun 1998, pihak-pihak yang bertanggungjawab dalam negara, termasuk pemerintah, pemimpin-pemimpin politik dan tokoh-tokoh agama, gagal memainkan peranan mereka secara berkesan bagi membendung gejala buruk dari terus berkembang. Peristiwa terbaharu menggambarkan bahawa budaya ‘faahisyah’ ini semakin mendapat tempat dalam masyarakat bahkan para pendokong ‘budaya keji” ini mendapat pembelaaan pemimpin-pemimpin politik yang berkepentingan.

WADAH menyeru supaya semua pihak ‘kembali sedar’ dan bangun bersama-sama membenteras budaya busuk lagi keji ini dari terus menerus merosakkan masyarakat. Para pemimpin politik mestilah berpegang teguh kepada prinsip-prinsip demokrasi yang luhur, mengutamakan usaha membina negara dengan masyarakatnya yang berakhlak mulia, meletakkan keutamaan kepada usaha membina keharmonian hidup bersama.

Para pemimpin politik hendaklah mengelak dari perpolitikan melampau yang membenarkan fitnah, pembohongan dan penipuan serta pembunuhan karaktor (character assassination). Pemimpin dan tokoh-tokoh agama dan para cendiakawan Islam pula hendaklah meletakkan kepentingan agama di atas dari kepentingan peribadi, berlaku adil dengan memposisi diri sebagai ‘penunjuk ke jalan yang benar’ (mursyid) berperanan sebagai pusat rujukan sahih untuk masyarakat, berani menyatakan kebenaran sekalipun pahit, sentiasa akur kepada kebenaran al-Quran dan al-Sunnah dan tidak mengizinkan diri menjadi alat pemimpin-pemimpin yang jahil dan buruk akhlak. Umat Islam pula harus tampil dan secara jelas dan tegas menolak budaya buruk berupa fitnah dan pembohongan serta penyebaran riwayat aksi lucah dan cerita porno dari terus-terusan merosakkan kehidupan beradab umat Melayu; kehidupan murni yang diasaskan kepada nilai-nilai luhur berpaksikan agama Islam.

Terhadap mereka yang terlibat dengan perkara-perkara keji berupa tuduhan palsu, fitnah dan pembohongan, kita menyeru agar mereka insaf dan segera kembali ke pangkal jalan, kembali menjadi hamba-hamba Allah yang takut akan Hari Perhitungan dan Pembalasan – kerana kejahatan-kejahatan yang dilakukan oleh mereka akhirnya akan membinasa diri mereka sendiri.

Dan demikianlah Kami adakan dalam tiap-tiap negeri, pembesar-pembesar dari kelompok para penjahat, supaya mereka melakukan tipudaya di negeri itu, padahal tiadalah mereka memperdayakan selain dari diri mereka sendiri. (al-‘An’am:123).

 

AB HALIM ISMAIL
Setiausaha Agung
26 Mac 2011.

Read 526 times
 • Terkini
 • Popular
 • Sistem Nilai Islam Dalam Era Pascamoden Dan…
 • 12 Julai 2017, GOMBAK - Alhamdulillah selesai…
 • Pernyataan Sikap ISU LARANGAN MENUTUP AURAT PEKERJA…
 • Pernyataan Wadah sempena Hari Kemerdekaan ke-60 dan…
 • Memperingati 15 Julai 2016: Kemenangan Rakyat Turki…
 • SUNGAI RAMAL- Bertempat di Dewan Syura Kolej…
 • SEPANG - Majlis minum pagi bersama Presiden…
 • GOMBAK - Tanggal 23 Ogos 2014, telah…
 • Wadah dengan kerjasama UNIW Malaysia dan Yayasan…
 • IPOH, Perak - Pada 16 Januari 2016,…

  

ALAMAT PERHUBUNGAN WADAH

Pejabat Wadah Bangi (PWB)

No 23A-2-2A, Tingkat 2,

Jalan Medan Pusat Bandar 2A,

Seksyen 9, 43650 Bandar Baru Bangi

Selangor Darul Ehsan 

(Tel) 603-8920 1769 / 8920 2142
(Fax) 603-8912 2346
(E-mail) wadahpusat@gmail.com

LOKASI PEJABAT WADAH

View Larger Map