wrapper

Pengumuman

1. WADAH menyeru agar semua pihak bertenang, elak melakukan sesuatu yang boleh memudaratkan negara, akur dengan titah YDP Agong yang tentunya membuat keputusan yang adil dan saksama mengikut maklumat yang ada.

2. WADAH dengan tegas menentang sebarang bentuk tafsiran negatif dan liar, akan titah YDP Agong untuk melantik Tan Sri Muhyiddin Yasin sebagai Perdana Menteri ke-8.

3. Dalam Pilihanraya Umum ke-14 pada 9 Mei 2018, rakyat telah memberi mandat kepada Pakatan Harapan untuk membentuk Kerajaan baharu menolak Barisan Nasional yang mengamalkan pemerintahan kleptokrasi di mana pemimpin yang rasuah, mengaut khazanah kekayaan negara untuk kepentingan diri, keluarga dan kroni tanpa berselindung.

4. Namun demikian Kerajaan Pakatan Harapan atas mandat rakyat untuk melaksanakan REFORMASI tidak dapat berjalan lancar kerana adanya gangguan dalaman dan luaran PH untuk menggagalkannya.

5. Tokoh dan pejuang REFORMASI, Anwar Ibrahim tidak berkesempatan untuk memerintah setelah 20 tahun berjuang untuk keadilan rakyat tanpa mengira kaum dan agama dengan rekod dipenjarakan sebanyak tiga kali yang memakan masa hampir 10 tahun kesemuanya sejak zaman belia.

6. WADAH berpendapat bahawa rakyat harus akur dengan titah YDP Agong untuk melantik Tan Sri Muhyiddin Yasin sebagai Perdana Menteri ke-8 dan menguji tahap penerimaannya sebagai Ketua Kerajaan di dalam Parlimen yang akan bersidang pada 9 Mac 2020 nanti. Namun demikian beliau boleh menangguhkannya pada tarikh yang difikirkan sesuai selama 6 bulan, mengikut Perlembagaan.

7. Ketokohan Tan Sri Muhyiddin sebagai pemimpin yang tegas menentang gejala rasuah menyerlah apabila beliau dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri kerana mengkritik Dato’ Seri Najib atas isu 1MDB.

8. WADAH berharap agar Tan Sri Muhyiddin mampu membentuk Kabinetnya nanti yang terdiri dari kalangan yang bersih dari terpalit dalam gejala rasuah apalagi bagi mereka yang sedang menghadapi kes Mahkamah berkenaannya.

9. Negara kita sedang menghadapi krisis ekonomi yang gawat, maka dengan pelantikan Tan Sri Muhyiddin ini, walaupun penuh kontroversi, WADAH berpendapat biarlah seluruh undang-undang sebagaimana termaktub di dalam Perlembagaan dipatuhi dengan penuh sabar dan berhikmah.

AHMAD AZAM AB RAHMAN
Presiden WADAH
1 Mac 2020

 

SEMPENA 16 September 2019, Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH) mengucapkan Selamat Menyambut Hari Malaysia kepada seluruh rakyat Malaysia. Sesungguhnya Hari Malaysia kali ini amat bermakna kerana ia disambut dalam semangat baru setelah terjadi peralihan kepimpinan negara ekoran pilihanraya tahun lalu. Semoga perubahan ini tidak sahaja menjadi pencetus perubahan-perubahan politik tetapi juga mendorong perubahan sikap dan minda rakyat. Mereka diharap menjadi lebih berani dan lebih bertanggungjawab terutama dalam mempertahankan keharmonian hidup rakyat berbilang kaum berteraskan nilai-nilai hidup bersama.

Hari ini kita menyambut ulang tahun kemerdekaan Malaysia kali ke-62. Hari ini juga fajar Hijrah 1441 muncul menemui rakyat Malaysia dan dunia. Peristiwa ini merupakan satu ketentuan ilahi yang amat bermakna. Kedua-dua Merdeka dan Hijrah menuntut kita supaya berusaha dengan penuh kesungguhan ke arah membangun umat dan negara ke tahap yang lebih cemerlang dan gemilang.

Hijrah dengan pelbagai pengertian antaranya bermaksud bergerak, berubah dan berpindah kepada tahap yang lebih baik. Hijrah memerlukan perjuangan dan pengorbanan serta kebijaksanaan dalam melaksanakan segala tindakan yang dirancang. Dalam konteks terkini kita perlu melakukan hijrah tidak hanya minda, tetapi juga sikap dan tindakan bagi membentuk masyarakat Malaysia Baharu yang merahmat dan mensejahterakan rakyat berbagai kaum yang merupakan warga negara bagi negara tercinta ini. Kita semua anak Malaysia. Kita menjunjung dan menghormati perlembagaan Persekutuan yang disepakati bersama.

Wadah Pencerdasan Umat Malaysia WADAH amat prihatin dan kesal dengan permainan licik dan tafsiran jahat pihak berkepentingan serta serangan media sosial bagi menimbulkan ketegangan perkauman dan perbalahan agama sekitar tokoh pendakwah Dr Zakir Naik.

Seluruh usaha jelek dan propaganda digunakan bagi memburu dan menuduh Dr Zakir Naik bertujuan agar beliau dihantar pulang ke India sepertimana kehendak kerajaan India yang kini tegar berhaluan kanan serta bersikap gariskeras terhadap sifat kemajmukan dan pluraliti India.

Wadah Pencerdasan Umat Malaysia WADAH mengecam dan menolak tindakan India untuk membatalkan artikel 370 dan 35A di dalam perlembagaannya sendiri mengenai wilayah Jammu dan Kashmir yang ditadbirkan oleh India.

Artikel-artikel tersebut menjamin status khas wilayah Jammu dan Kashmir bagi memelihara sifat unik dan istimewa Jammu dan Kashmir serta kedudukannya sebagai wilayah yang dipertikaikan.

Page 1 of 4

Info Wadah

Penubuhan WADAH adalah dengan hasrat untuk memperkasa umat melalui usaha meningkatkan ilmu, kecerdasan dan daya fikir mereka terutama dalam memahami agama Islam serta dalam menanggapi persoalan-persoalan penting yang dihadapi dalam masyarakat. 

Alamat Perhubungan

No 23A-2-2A, Tingkat 2 Jalan Medan Pusat Bandar 2A,  Bandar Baru Bangi, 
43650 Bandar Baru Bangi, Selangor Darul Ehsan
 
Telefon: 603-8920 2142
Faks: 603-8912 2346
E-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


 
 

 

For using special positions

Special positions is: sticky_left, stickey_right, notice, tool_bottom. You can use them for any module type. And to use, please go to Module Manager config your module to your desired postion.

You can disable by:

  • Go to Administrator » Template Manager » Your_Template » Tab: Advanced » Use special positions » select: No for all special positions
  • Go to Administrator » Module magager » Your_Module(by postion: sticky_left/stickey_right/notice/tool_bottom) » Status: Unpublish for that module

For customize module in special position

The solution is used Module Class Suffix. You can customize button, module content follow Module Class Suffix

Ex: Module Class Suffix: bg-white @bullhorn then:
- Class of buttom is 'icon-bullhorn'. If without @... the default is 'icon-pushpin'. You can find the full icons of usage at Font Awesome  
- Class of module is 'bg-white'

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Blue Green Red Radian
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family