wrapper

Pengumuman

 

KENYATAAN MEDIA

31 Ogos 2021

WADAH PENCERDASAN UMAT MALAYSIA (WADAH)

MARI BERSAMA ISLAH NEGARA, JAYAKAN CITA-CITA MERDEKA

  1. Kesyukuran setingginya ke hadrat Allah SWT kerana negara kita dapat terus menyambut hari kemerdekaan ke 64 dalam keadaan aman, rukun dan damai. Kita hendaklah menginsafi akan kedapatan banyak lagi negara di dunia ini yang sedang bergelut dengan permasalahan penjajahan serta kesan-kesan peninggalannya hingga ke hari ini. Sesungguhnya, penjajahan ialah satu bahana kemanusiaan yang hakikatnya telah banyak meninggalkan mudarat kepada kehidupan. Oleh itu, kita hendaklah menolak sebarang bentuk penjajahan ke atas sesama manusia kerana ia bertentangan dengan prinsip kemuliaan insan yang diajarkan oleh agama Islam. Dalam surah al-Isra’, ayat 70, Allah SWT berfirman: “Dan sesungguhnya Kami muliakan anak cucu Adam dan Kami membawa mereka ke daratan dan lautan dan Kami beri mereka rezeki daripada yang baik-baik dan Kami lebihkan mereka atas kebanyakan daripada siapa saja yang Kami ciptakan dengan kelebihan yang sempurna.”
  2. Bersempena sambutan kemerdekaan tahun 2021 ini, mari kita meningkatkan iltizam untuk bersama jayakan agenda Islah Negara sebagai landasan ke arah merealisasikan cita-cita merdeka. Perjuangan kemerdekaan oleh para ulama, pemimpin dan rakyat di negara kita adalah berasaskan cita-cita bagi membina sebuah negara yang bermaruah seterusnya mengangkat kedudukan ummah Malaysia menikmati kemakmuran, kebebasan dan keadilan bersama. Cita-cita kemerdekaan ini adalah inspirasi mulia yang dipandu oleh prinsip dan nilai kesejagatan hidup damai bersama sebagaimana terkandung dalam ajaran agama Islam yang menganjurkan pembinaan negara yang baik serta dirahmati Allah SWT berasaskan nilai berkeadilan dan berkebajikan. Dalam surah Al-Ma-idah, ayat 8, Allah SWT berfirman: “Wahai orang-orang yang beriman hendaklah kamu jadi orang-orang yang selalu menegakkan (kebenaran) karena Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Berlaku adillah, karena adil itu lebih dekat kepada takwa. Dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan”.

  3. Sejajar dengan itu, marilah kita selaku rakyat Malaysia yang merdeka bersama-sama menjayakan cita-cita mulia kemerdekaan ini. Marilah juga kita beriltizam menjayakan Islah Negara iaitu melaksanakan pembaikan dan pembaharuan dalam tatakelola negara yang dipandu oleh prinsip keadilan dan ihsan sesama individu dan masyarakat. Kita mestilah sentiasa gigih berjuang mengukuhkan keutuhan rukun dan nilai luhur kenegaraan ini serta bersama-sama mengatasi sebarang bentuk rintangan yang menghalang perlaksanaannya dalam kehidupan ini.

  4. Kita ingin mengajak seluruh rakyat untuk mengambil kesempatan dari nikmat kemerdekaan negara kita dengan berusaha meningkatkan keupayaan diri dari segenap segi kehidupan. Dalam masa yang sama, kita mesti sentiasa peka dengan perkembangan urustadbir negara dan bertanggungjawab menjadi benteng penghalang dari sebarang perbuatan dan tindakan yang berunsur penyelewengan dan penyalahgunaan yang boleh melemahkan rukun-rukun kemakmuran dan kemajuan negara kita.

  5. Sesungguhnya tugas menjayakan cita-cita kemerdekaan negara ini adalah tanggungjawab bersama kita seluruh rakyat. Mari kita syukuri anugerah kemerdekaan ini dengan menjadi rakyat yang sentiasa bersedia menyumbang terhadap aspirasi menjadikan Malaysia sebuah negara yang berdaulat dan dihormati oleh masyarakat dunia.

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke 64.

DATO’ AHMAD AZAM AB RAHMAN

Presiden

S I A R A N   M E D I A

28 JULAI 2020

 

ALHAMDULILLAH! AYASOFYA KEMBALI SEMULA SEBAGAI MASJID


Wadah Pencerdasan Umat Malaysia WADAH setulus-tulusnya mengucapkan tahniah kepada rakyat Turki dan bersama menyambut kepulangan serta pembukaan Ayasofya sebagai Masjid.


WADAH menyokong penuh keputusan undang-undang tertinggi yang dibuat oleh mahkamah agung Turki dan bahawa keputusan itu sah menurut sejarah dan fakta.


Adalah difahami bahawa walaupun dengan pembukaan Masjid ini, kedua-dua simbol agama utama dunia akan terus dipelihara. Dimaklumkan bahawa tirai dan layar lipat akan digunakan untuk menutupi mozek, ikon, motif dan simbol Kristian Ayasofya yang banyak itu semasa jemaah Muslimin mendirikan solat, dan semua lambang-lambang ini tidak akan ditanggalkan atau ditutup secara kekal.


Kembalinya Ayasofya sebagai Masjid menandakan kemunculan dan kebangkitan Turki dengan penuh maruah dan keyakinan sebagai kekuatan baru untuk kebebasan dan kemerdekaan pada masa dunia menghadapi krisis dan peralihan geopolitik akibat kesan yang luar biasa dari pandemik Covid-19.


Peristiwa penting ini menyemarakkan harapan untuk kebangkitan sejati dan kebangunan semula Islam setelah seratus tahun menderita di bawah dominasi dan hegemoni Barat.


Kami mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan menyanjung Presiden Recep Tayib Erdogan atas kepemimpinannya, ketangkasan dan keberaniannya yang membuahkan inspirasi yang dinanti-nantikan oleh dunia Islam.Biz Bir Ümmetiz !

 

AHMAD AZAM AB RAHMAN

Presiden

 

 

 

 

M E D I A    S T A T E M E N T

28 JULY 2020

  

AYASOFYA RETURNS AND REOPENS AS A MASJID 


The Movement for an Informed Society Malaysia WADAH earnestly congratulates the Turkish nation and celebrates the return and opening of Ayasofya as a Masjid.


WADAH supports the supreme legal decision made by Turkey’s highest court and that the decision is historically and factually justified.


It is understood that even with the opening of the Masjid, both symbols of the world’s major religions shall continue to be preserved. It is informed that curtains and folding screens will be used to cover Ayasofya’s many Christian mosaics, icons, motifs and symbols during Muslim prayers, and that these will not be removed or be permanently covered up.


The return of Ayasofya as a Masjid signals the rise and resurrection of Turkey with poise and confidence as a new force for freedom and independence at a time when the world is facing crisis and geopolitical transition due to the staggering effects of the Covid-19 pandemic.


This momentous event sparkles hope for a true resurgence and revival of Islam after a hundred years suffering under total Western domination and hegemony.


We commend and laud President Recep Tayib Erdogan for his leadership, his audacity and courage heralding long awaited inspiration for the Muslim world.Biz Bir Ümmetiz !

 

AHMAD AZAM AB RAHMAN

President

 

 

 

 

1. WADAH menyeru agar semua pihak bertenang, elak melakukan sesuatu yang boleh memudaratkan negara, akur dengan titah YDP Agong yang tentunya membuat keputusan yang adil dan saksama mengikut maklumat yang ada.

2. WADAH dengan tegas menentang sebarang bentuk tafsiran negatif dan liar, akan titah YDP Agong untuk melantik Tan Sri Muhyiddin Yasin sebagai Perdana Menteri ke-8.

3. Dalam Pilihanraya Umum ke-14 pada 9 Mei 2018, rakyat telah memberi mandat kepada Pakatan Harapan untuk membentuk Kerajaan baharu menolak Barisan Nasional yang mengamalkan pemerintahan kleptokrasi di mana pemimpin yang rasuah, mengaut khazanah kekayaan negara untuk kepentingan diri, keluarga dan kroni tanpa berselindung.

4. Namun demikian Kerajaan Pakatan Harapan atas mandat rakyat untuk melaksanakan REFORMASI tidak dapat berjalan lancar kerana adanya gangguan dalaman dan luaran PH untuk menggagalkannya.

5. Tokoh dan pejuang REFORMASI, Anwar Ibrahim tidak berkesempatan untuk memerintah setelah 20 tahun berjuang untuk keadilan rakyat tanpa mengira kaum dan agama dengan rekod dipenjarakan sebanyak tiga kali yang memakan masa hampir 10 tahun kesemuanya sejak zaman belia.

6. WADAH berpendapat bahawa rakyat harus akur dengan titah YDP Agong untuk melantik Tan Sri Muhyiddin Yasin sebagai Perdana Menteri ke-8 dan menguji tahap penerimaannya sebagai Ketua Kerajaan di dalam Parlimen yang akan bersidang pada 9 Mac 2020 nanti. Namun demikian beliau boleh menangguhkannya pada tarikh yang difikirkan sesuai selama 6 bulan, mengikut Perlembagaan.

7. Ketokohan Tan Sri Muhyiddin sebagai pemimpin yang tegas menentang gejala rasuah menyerlah apabila beliau dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri kerana mengkritik Dato’ Seri Najib atas isu 1MDB.

8. WADAH berharap agar Tan Sri Muhyiddin mampu membentuk Kabinetnya nanti yang terdiri dari kalangan yang bersih dari terpalit dalam gejala rasuah apalagi bagi mereka yang sedang menghadapi kes Mahkamah berkenaannya.

9. Negara kita sedang menghadapi krisis ekonomi yang gawat, maka dengan pelantikan Tan Sri Muhyiddin ini, walaupun penuh kontroversi, WADAH berpendapat biarlah seluruh undang-undang sebagaimana termaktub di dalam Perlembagaan dipatuhi dengan penuh sabar dan berhikmah.

AHMAD AZAM AB RAHMAN
Presiden WADAH
1 Mac 2020

 
 
Wadah Pencerdasan Umat Malaysia WADAH merakamkan penghargaan tertinggi kepada Tun Dr Mahathir Muhammad yang telah memimpin dengan cemerlang bersama rakan-rakan parti Pakatan Harapan hingga berjaya melakukan perubahan politik tanah air yang bersejarah.

Demi meletakkan politik negara dalam keadaan stabil serta pelaksanaan terancang dan teratur pelan transisi penggantian kepimpinan negara justeru menjaminkan penerusan legasi terbaik Tun Dr Mahathir, maka disarankan penetapan tarikh peralihan kuasa kepada Perdana Menteri menunggu Dato Seri Anwar Ibrahim.

Penetapan tarikh peralihan kuasa ini peri penting demi masa depan negara, demi menunaikan janji yang telah termeterai dan sering diungkapkan, demi kestabilan politik yang kini asyik diganggu gugat anasir serta jembalang politik, demi menghormati keputusan serta pilihan rakyat dan demi kestabilan ekonomi negara berhadapan iklim ketidaktentuan global.

Anwar Ibrahim adalah Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) , iaitu rakan kongsi dalam Pakatan Harapan (PH), parti pemerintah sekarang ini. Dia adalah perunding dan pendamai dalam usaha untuk membentuk pakatan politik yang berkesan dan berjaya memenangi PRU14 pada 9 Mei 2018.

Anwar Ibrahim juga Perdana Menteri menunggu yang telah dipersetujui dalam perjanjian secara rasmi oleh Tun Dr Mahathir dan semua rakan-rakan PH serta dia diterima secara umum oleh rakyat. Tempat dan tanggungjawab Anwar Ibrahim adalah untuk berada di persada untuk memimpin negara ke arah kejayaan.

Anwar Ibrahim adalah seorang rakyat Malaysia, seorang Muslim yang komited, seorang Melayu, seorang demokrat dan dia berjuang untuk keadilan dan kebebasan bagi semua rakyat Malaysia, dan tidak ada sebarang masalah atau percanggahan dalam semua ini.

Anwar Ibrahim telah dengan konsisten sepanjang hidupnya sebagai seorang yang gigih berusaha serta berkorban untuk reformasi dan pembaharuan, memerangi rasuah, bekerja keras untuk akauntabiliti dan tadbir urus yang baik, memperjuangkan politik idealisme, menekankan pentingnya moral dan etika dalam mempertahankan demokrasi serta menegakkan keadilan yang merentas bangsa dan agama, demi untuk semua rakyat Malaysia.

Anwar Ibrahim merupakan pemimpin terbaik bagi mewarisi legasi gemilang Tun Dr Mahathir. Politik perubahan memerlukan pemimpin berwibawa melaksanakan idea dan pendekatan baru serta mengemudi dan menangani cabaran pluraliti, kepelbagaian dan kemajmukan etnik serta agama bagi memacu negara pada masa depan.

Akhirkalam, Malaysia negara kita yang tercinta, amat memerlukan politik luhur yang diterajui jiwa-jiwa besar, berwawasan dan berlapang dada. Kepimpinan unik ini ada pada sosok gandingan padu Tun Dr Mahathir dan Dato Seri Anwar Ibrahim yang berupaya mengetepikan sentimen, mudah memaafkan dan setia dalam mengutamakan matlamat lebih tinggi iaitu Malaysia yang berjaya.

AHMAD AZAM AB RAHMAN
Presiden
20 Feb 2020
 
 
 
 
 
Page 1 of 5

Info Wadah

Penubuhan WADAH adalah dengan hasrat untuk memperkasa umat melalui usaha meningkatkan ilmu, kecerdasan dan daya fikir mereka terutama dalam memahami agama Islam serta dalam menanggapi persoalan-persoalan penting yang dihadapi dalam masyarakat. 

Alamat Perhubungan

Anjung Rahmat, Pusat Dakwah dan Tarbiah Wadah,
No. 7, Lot 2996, Persiaran Makmur, Kg. Sg. Merab Luar, 
43650 Bandar Baru Bangi, Selangor Darul Ehsan
 
Telefon: 603-8920 2142/1769
Faks: 603-8922 9425
E-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (Sekretariat)/ This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (Anjung Rahmat)


 
 

 

For using special positions

Special positions is: sticky_left, stickey_right, notice, tool_bottom. You can use them for any module type. And to use, please go to Module Manager config your module to your desired postion.

You can disable by:

  • Go to Administrator » Template Manager » Your_Template » Tab: Advanced » Use special positions » select: No for all special positions
  • Go to Administrator » Module magager » Your_Module(by postion: sticky_left/stickey_right/notice/tool_bottom) » Status: Unpublish for that module

For customize module in special position

The solution is used Module Class Suffix. You can customize button, module content follow Module Class Suffix

Ex: Module Class Suffix: bg-white @bullhorn then:
- Class of buttom is 'icon-bullhorn'. If without @... the default is 'icon-pushpin'. You can find the full icons of usage at Font Awesome  
- Class of module is 'bg-white'

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Blue Green Red Radian
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family