Print this page

ALHAMDULILLAH! AYASOFYA KEMBALI SEMULA SEBAGAI MASJID

S I A R A N   M E D I A

28 JULAI 2020

 

ALHAMDULILLAH! AYASOFYA KEMBALI SEMULA SEBAGAI MASJID


Wadah Pencerdasan Umat Malaysia WADAH setulus-tulusnya mengucapkan tahniah kepada rakyat Turki dan bersama menyambut kepulangan serta pembukaan Ayasofya sebagai Masjid.


WADAH menyokong penuh keputusan undang-undang tertinggi yang dibuat oleh mahkamah agung Turki dan bahawa keputusan itu sah menurut sejarah dan fakta.


Adalah difahami bahawa walaupun dengan pembukaan Masjid ini, kedua-dua simbol agama utama dunia akan terus dipelihara. Dimaklumkan bahawa tirai dan layar lipat akan digunakan untuk menutupi mozek, ikon, motif dan simbol Kristian Ayasofya yang banyak itu semasa jemaah Muslimin mendirikan solat, dan semua lambang-lambang ini tidak akan ditanggalkan atau ditutup secara kekal.


Kembalinya Ayasofya sebagai Masjid menandakan kemunculan dan kebangkitan Turki dengan penuh maruah dan keyakinan sebagai kekuatan baru untuk kebebasan dan kemerdekaan pada masa dunia menghadapi krisis dan peralihan geopolitik akibat kesan yang luar biasa dari pandemik Covid-19.


Peristiwa penting ini menyemarakkan harapan untuk kebangkitan sejati dan kebangunan semula Islam setelah seratus tahun menderita di bawah dominasi dan hegemoni Barat.


Kami mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan menyanjung Presiden Recep Tayib Erdogan atas kepemimpinannya, ketangkasan dan keberaniannya yang membuahkan inspirasi yang dinanti-nantikan oleh dunia Islam.Biz Bir Ümmetiz !

 

AHMAD AZAM AB RAHMAN

Presiden

 

 

 

Read 2050 times Last modified on Tuesday, 28 July 2020 09:33