Super User

Super User

12 Nov 2018, Bangunan JAWI - WADAH Pusat telah mengadakan kunjungan hormat bersama YB Datuk Seri Dr Mujahid Yusof, menteri di Jabatan Perdana Menteri.

 

     

 

Tagged under
3 November 2018
 
Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (Wadah) menganggap bahawa belanjawan 2019 yang telah dibentangkan oleh Menteri Kewangan YB Lim Guan Eng semalam pencetus permulaan sebagai sebuah kerajaan baru bagi memacu pertumbuhan ekonomi dengan lebih mapan. Ini sebagai petanda komitmen kerajaan untuk menyusun kembali ekonomi agar berada atas landasan sebenar.
 
Sesungguhnya Wadah yakin bahawa dalam keadaan krisis keyakinan serta pelbagai polemik ekonomi dan penyelewengan yang berlaku, kerajaan telah berusaha dan mencari jalan untuk memperbaiki kembali ekonomi serta menyusun strategi yang lebih matang agar kemakmuran negara dikongsi oleh seluruh rakyat Malaysia. Bukan mudah untuk melangkah kembali dalam keadaan hutang negara yang sangat membimbangkan.
 
Wadah juga yakin dengan usaha kerajaan baru di bawah pimpinan YAB Perdana Menteri akan dapat menempuhi cabaran hutang negara yang meruncing. Dengan segala usaha yang dilakukan melalui penjimatan perbelanjaan, penamatan projek-projek berskala besar serta reformasi institusi akan dapat mengembalikan keyakinan rakyat dan pelabur untuk masa hadapan.
 
Wadah juga mengucapkan tahniah kepada kerajaan atas usaha dan keprihatinan dengan meningkatkan belanjawan bagi urusan hal ehwal Islam yang berjumlah 1.2 bilion bagi memastikan syiar Islam diperkasakan. Ini termasuk peruntukan untuk pusat tahfiz berdaftar, pembinaan masjid dan lain-lain. Begitu juga peningkatan perbelanjaan program-program yang melibatkan melayu dan bumiputera, peningkatan belanja pendidikan, peningkatan ekonomi bumiputra yang masih diberi keutamaan. Ini membuktikan tohmahan bahawa agama Islam dan hak melayu akan hilang selepas pertukaran kerajaan adalah meleset.
 
Justeru Wadah berharap selain daripada komitmen dan janji kerajaan baru bagi meningkatkan peruntukan pembangunan negara, apa yang lebih penting adalah sistem penyampaian, integriti dan pertanggungjawaban. Ini bagi memastikan segala bentuk ketidakadilan, penyelewengan dan rasuh dapat dihapuskan. Inilah harapan rakyat kepada kerajaan demi memastikan negara terus makmur dan sejahtera.
 
Hasri Harun
Naib Presiden
 
 
 
 
Tagged under

Wacana siasah 3 ini telah berlangsung pada 18 April 2014 di Kolej Dar Al-Hikmah jam 8.30 malam. Wacana siasah pada kali ini adalah untuk membahaskan mengenai masa depan politik Turki semasa pentadbiran Erdogan. Prof. Dato’ Dr. Mohammad Redzuan Othman dan Tuan Hj. Ahmad Azam Abdul Rahman merupakan dua orang ahli penal yang dijemput untuk menyampaikan perbahasan pada hari tersebut.

Tagged under

Sabtu- 7 Jun 2014 telah berlangsung Seminar Pemantapan Aqidah Dan Pemberdayaan Ummah bersempena dengan Sambutan Ijtimak Harakiy Pertama WADAH-ABIM-PERKEPIS Sarawak dan Muktamar ABIM Negeri Sarawak kali yang ke-35. Seminar yang dianjurkan bersama oleh WADAH-ABIM dan Perkepis Sarawak diadakan dengan kerjasama pelbagai pihak terutamanya Jabatan Agama Islam Sarawak, JAKIM Caw. Sarawak, Jabatan Belia Dan Sukan Negeri Sarawak dan juga beberapa jabatan dan syarikat swasta.

Tagged under
 • Terkini
 • Popular
 • AYUH INFAQ BERSAMA KAMI! Mahu menyumbang tetapi…
 • We are saddened by the sudden death…
 • 5 Jun 2019/ 29 Ramadan 1440 Wadah…
 • 12 Nov 2018, Bangunan JAWI - WADAH…
 • 5 November 2018, BANGI - Kunjungan Dr…
 • SUNGAI RAMAL- Bertempat di Dewan Syura Kolej…
 • PENGENALAN Pusat Infaq WADAH (PIW) telah ditubuhkan…
 • OKTOBER 2017 - Alhamdulillah, telah berlangsung dengan…
 • EID MUBARAK 1439H
 • 3 November 2018 Wadah Pencerdasan Umat Malaysia…

HUBUNGI KAMI

Sekretariat Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH)

No 23A-2-2A, Tingkat 2,

Jalan Medan Pusat Bandar 2A,

Seksyen 9, 43650 Bandar Baru Bangi

Selangor Darul Ehsan 

(Tel) 603-8920 2142 / 8920 1769
(Fax) 603-8912 2346
(E-mail) wadahpusat@gmail.com

LOKASI PEJABAT