Isu Hukuman Mati ke atas Morsi dan Dr. Yusuf Al-Qaradawi

Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH) mengecam sekeras-kerasnya keputusan Mahkamah Mesir yang menjatuhkan hukuman mati ke atas mantan Presiden Mesir, Mohammed Morsi di samping hukuman 20 tahun penjara yang diputuskan ke atasnya sebelum ini. Perbicaraan beramai-ramai (sebahagiannya in absentia) dan hukuman mati ke atas ratusan orang telah dibuat secara tergesa-gesa, termasuk ke atas Dr. Yusuf al-Qaradawi, telah dibuat tanpa mengikut proses undang-undang yang sewajarnya, berlawanan dengan prinsip-prinsip demikrasi, melanggar standard perundangan antarabangsa dan bertentangan sama sekali dengan prinsip-prinsip yang digarisi oleh Islam.

Dengan hukuman ini, Al-Sisi telah membuat kesilapan besar kerana 'mengisytihar perang' ke atas Ikhwan al-MuslimUN. Kebangkitan baru rakyat menjadi suatu yang tidak dapat dielakkan dan penentangan terhadap regim tentera pimpinannya akan menjadi lebih besar.

WADAH mendesak supaya pemimpin negara-negara Islam, pimpinan gerakan Islam seluruh dunia, para pencinta keadilan mendesak supaya hukuman ke atas Morsi dan ratusan pengikut Ikhwan al-Muslimun ditarik balik dan mereka dibebaskan sepenuhnya. Sekiranya ternyata ada kes yang perlukan perbicaraan, maka satu tribunal bebas antarabangsa perlu mengambilalih sepenuhnya proses perbicaraan yang bakal dijalankan. WADAH kesal kerana kuasa-kuasa besar Barat hanya mampu menyuarakan kekesalan merelka namun gagal menghalang terjadinya tindakan-tindakan zalim dan tidak berperikemanusiaan oleh regim tentera ini dari terus berlaku. Mereka lebih mengutamakan kepentingan politik, ketenteraan dan ekonomi dengan penguasa-penguasa zalim dan korup dengan mengorbankan kebebasan, keadilan, demokrasi dan rule of law.

WADAH menuntut supaya Malaysia dan negara-negara OIC tampil memainkan peranan dan mengambil tindakan yang berkesan bagi menghalang tindakan zalim regim tentera pimpinan al-Sisi. WADAH meminta umat Islam di mana jua, di samping berdoa dan bersolat hajat, turut membuat desakan agar pemerintah di negara-negara mereka bertindak lebih berani dalam menyuarakan bantahan terhadap kezaliman regim tentera Mesir ini.

                

 

 

AB.HALIM ISMAIL

Setiausaha Agung

Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH)

Read 2766 times
 • Terkini
 • Popular
 • Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH) menyokong dan…
 • The Movement for an Informed Society Malaysia…
 • Wadah Pencerdasan Umat Malaysia WADAH memandang berat…
 • 2 November 2018 / 23 Safar 1440H…
 • 3 November 2018 Wadah Pencerdasan Umat Malaysia…
 • SUNGAI RAMAL- Bertempat di Dewan Syura Kolej…
 • PENGENALAN Pusat Infaq WADAH (PIW) telah ditubuhkan…
 • OKTOBER 2017 - Alhamdulillah, telah berlangsung dengan…
 • EID MUBARAK 1439H
 • SEPANG - Majlis minum pagi bersama Presiden…

  

ALAMAT PERHUBUNGAN WADAH

Pejabat Wadah Bangi (PWB)

No 23A-2-2A, Tingkat 2,

Jalan Medan Pusat Bandar 2A,

Seksyen 9, 43650 Bandar Baru Bangi

Selangor Darul Ehsan 

(Tel) 603-8920 1769 / 8920 2142
(Fax) 603-8912 2346
(E-mail) wadahpusat@gmail.com

LOKASI PEJABAT WADAH

View Larger Map